LoveZdrowie.pl Warto wiedzieć,Zdrowie i choroby Czy wody smakowe są zdrowe i jak zrobić taką domową wodę

Czy wody smakowe są zdrowe i jak zrobić taką domową wodę

Stos plastikowych butelek po wodzie mineralnej na tle zieleni

Wody smakowe niewątpliwie są bardzo smaczne. Smakują szczególnie dzieciom i tym, którzy nie lubią pić czystej wody. W sklepach stoją obok wód źródlanych, więc wielu osobom wydaje się, że są zdrowe. Jednak nic bardziej mylnego. Okazuje się, że wody smakowe nie mają nic wspólnego z wodą. Ich skład również nie zachwyca.

Dlaczego wody smakowe nie są zdrowe? Co mają w swoim składzie? Jak zrobić domową wodę smakową? I co jeszcze warto o tym wiedzieć? Odpowiedzi na wszystkie te i bardzo podobne pytania znajdują się poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Czym jest woda smakowa?

Co do zasady, woda nie może zawierać żadnych innych składników niż składniki mineralne. W innym wypadku nazywanie napoju wodą jest błędne. Bowiem to po prostu napój – nie woda. Produkty z tej kategorii napojów zawierają w sobie owocowe soki, cukry, sztuczne aromaty czy nawet słodziki i konserwanty.

Producenci tych smakowych wód, bardzo sprytnie obchodzą prawo i swoje produkty nazywają tak, aby kojarzyły się z wodą i piciem. Nie ma w nich niczego, co zmieniałoby kolor napoju. Przez to jeszcze bardziej produkty te przypominają wodę.

Oczywiście produkty te bardzo często bywają smaczne. Jednak wszystkie dodatki, które zawierają, nie są już tak dobre i mają bardzo niekorzystny wpływ na organizm.

Kobieta trzymająca w dłoniach plastikową butelkę wody mineralnej i telefon komórkowy

Źródło: Pexels

Jaki jest skład wód smakowych?

Zazwyczaj wybór napoju wodnego zamiast soku, motywowany jest niższą zawartością cukrów. I to faktycznie zazwyczaj okazuje się prawdą. Wodne napoje bowiem zawierają około 4-6 gramy cukru w 100 ml napoju. A więc o połowę mniej niż tradycyjne soki. Jednak to tylko jeden w miarę pozytywny aspekt wody smakowej. Dalej nie jest już tak bardzo kolorowo.

Zagrożeniem, które wiąże się z piciem wody smakowej, jest przede wszystkich próchnica, nasilony apetyt i znacznie większa skłonność do odkładania tkanki tłuszczowej. Wszystko to dlatego, że źródłem cukru jest w tych wodach syrop glukozowo-fruktozowy.

W celu zmniejszenia kaloryczności tych napojów producenci dodają do wód sztuczne słodziki, sacharynę czy cyklaminiany. To związki, które zostały określone przez badaczy jako produkty działające rakotwórczo i zwiększające stężenie glukozy we krwi. Takie dodatki wywierają ogólnie bardzo niekorzystny wpływ na organizm człowieka.

Niekorzystny wpływ na organizm ma również półsyntetyczna sukraloza. Ta z kolei zaburza równowagę mikrobiologiczną w organizmie. Psuje się przez to nie tylko odporność, ale i nastrój.

Wody smakowe stosunkowo szybko ulegają kwaśnieniu. Właśnie dlatego często dodaje się do nich konserwanty. Te sztuczne dodatki to na przykład sorbinian potasu oraz benzoesan sodu. Oba te składniki często wywołują reakcję alergiczną, zawroty głowy a nawet podrażnienia układu trawiennego.

Bardzo niekorzystne są również sztuczne aromaty dodawane do wód smakowych. Jeśli już decydujemy się na kupno takiego napoju, to wybierzmy takie, które zawierają jedynie aromaty naturalne. Złe są również kwasy organiczne, chociażby cytrynowy. Powoduje rozwój próchnicy.

Jak zrobić domową wodę smakową?

Jedną z najlepszych wód smakowych, jakie możemy zrobić w warunkach domowych, jest woda z cytryną i miętą. Co będzie nam potrzebne do jej wykonania?

  • połówka cytryny,
  • około 15 listków świeżej mięty,
  • litr ciepłej wody,
  • opcjonalnie można dodać połówkę świeżej pomarańczy, łyżkę miodu lub ksylitolu.

Cytrynę oraz pomarańczę wyparzamy w gorącej wodzie i szorujemy skórkę. Owoce kroimy w plastry. Wszystkie nasze składniki wkładamy do dużej butelki wody oraz zalewamy ciepłą wodą. Całość odstawiamy na około 15 minut, a później dodajemy kostki lodu.

Tak przygotowana woda jest bardzo smaczna, a co najważniejsze niemalże nie ma w sobie cukru. Nawet bez dodatku pomarańczy woda smakuje wyśmienicie.

Szklana karafka z wodą, szklany kubek wypełniony do połowy wodą i cytryna na blacie na tle okna

Źródło: Pexels

Jak oduczyć dziecko od wody smakowej?

  • Na początek powinniśmy bardzo dokładnie wytłumaczyć dziecku, jaki skład mają wody smakowe i dlaczego nie są zdrowe.
  • Starajmy się, aby w domu nigdzie pod ręką nie było wód smakowych ani żadnych sztucznych napojów. Sami dawajmy naszym dzieciom dobry przykład i pijmy tylko naturalną wodę. Dziecko nie będzie stosować się do rad rodziców, gdy ci sami nie przestrzegają zasad.
  • Wodę mineralną zawsze zostawiajmy w dostępnych i widocznych miejscach, aby dziecko zawsze mogło po nią sięgnąć.
  • Gdy nasze dziecko nie lubi pić czystej wody, to dodajmy do niej na przykład plasterek cytryny albo pomarańczy. listek mięty też będzie dobrym dodatkiem.
  • Do szkoły pakujmy dzieciom czystą wodę. Możemy również zaopatrzyć go w stylowy bidon, który dziecko samodzielnie sobie wybierze i chętnie będzie z niego korzystać.
  • Wody smakowe powinniśmy eliminować stopniowo. Szczególnie wówczas, gdy dziecko bardzo niechętnie do tego podchodzi.
  • Zareklamujmy dziecku w jakiś sposób tę wodę mineralną. Opowiedzmy o tym, że woda pozwoli zachować mu dobrą sprawność fizyczną podczas grania w piłkę i poprawi samopoczucie. Dzięki temu ostatniemu dziecko będzie osiągało lepsze wyniki w szkole na sprawdzianach czy klasówkach. Czasem to naprawdę działa.

One thought on “Czy wody smakowe są zdrowe i jak zrobić taką domową wodę”

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Related Post

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close